Kruidenspiraal
6 april 2016
0

Al heel lang wil ik een kruidenspiraal. Maar door ruimtegebrek bij de voordeur, is daar geen kruidenspiraal gekomen maar een makkelijke kruidentuin. Bij het nieuw in te richten stukje grond, waar nu al een kas staat en tussen de groentebedden een pergola, is nog wel plek!

Op dit moment wordt ook een poel gegraven, rustig aan. Het gras wordt eerst afgestoken en op een rij gelegd als mulch waar straks nog veel meer overheen gaat ter ophoging. Maar de grond onder het gras moet ook een bestemming krijgen.

kruidenspiraal1Een paar kruiwagens zijn de kas in gegaan voor de verhoogde bedden. Maar aangezien een kruidenspiraal ook gevuld moet worden, ben ik hier meteen mee aan de slag gegaan. De spiraal krijgt een doorsnede van 2,5 meter, dus die heb ik weer uitgetekend met kalk. Om de aarde tegen te houden, gebruik ik de oude dakpannen van het huis. Ik zet ze rechtop in de grond en dek de bodem af met karton tegen het gras en onkruid. En dan vullen. De eerste ronding is gemaakt. Nu door, de hoogte in.

Het mooie van een kruidenspiraal is, dat je door het aanbrengen van een hoogteverschil een ideale situatie creƫert voor planten met zeer verschillende wensen. Er is zon en schaduw, droog en minder droog. En dat allemaal op een beperkt oppervlak.

Gerelateerde artikelen

Mulchen, mulchen, mulchen Als met name de phacelia is uitgebloeid, slinkt het volume van de planten flink. En bij stevige windvlagen waaien grote stukken plat. Tijd om te gaan ...
Veel bloemen in juni Doordat de nachten hier best lang koud zijn geweest, is het opkweken binnen en verplanten naar het voedselbos niet helemaal gelukt. Binnen stonden de ...
En dan wordt het groen Die maagdelijk zwarte aarde, met bijenmengselzaad, bevat natuurlijk meer zaad dan alleen datgene wat ik heb gezaaid... Na een week of twee komen de ee...
Voedselbos aangeplant, kas ingezaaid De tuin is bedekt met mulch en de nieuwe planten staan er in. De tuin is nu aangevuld met onder andere Japanse kwee, schapen- en vossenbes, daglelie, ...