kas
Voorzaai voorzieningen
10 februari 2016
0

Terwijl er deze maanden een geodome kas in de tuin wordt gebouwd, zit ik te broeden op het voorzaaien. Dat was voorgaande jaren nooit zo'n succes. De zaden die bij 20 °C moeten ontkiemen, kunnen niet in een koude kas voorgezaaid worden. Dus dat zal nog steeds binnenshuis moeten gebeuren. Andere jaren stonden de potjes met zaad in een kamer waar ik niet vaak kwam, waar het niet warm was, waar gelogeerd werd en waar katten en kinderen in kwamen. Geen succes dus.Vorig jaar had ik al bedacht dat het voorzaaien het best in de woonkamer kon gebeuren. In de twee dagkanten op het zuiden. Omdat het huis een dubbele buitenmuur heeft, zijn de dagkanten best wel diep. Daar kunnen op wat planken makkelijk wat bakken met plantjes staan.

geodome in aanbouwDus nu zijn beide ramen voorzien van twee planken. Hoog genoeg zodat er geen katten en kinderen bij kunnen. Er passen precies van die kunstof bakken in die ook onder het bed passen. En die transparante opbergboxen blijken ideaal te werken als kweekkas. Vorig jaar had ik ze al gebruikt, evenals zo'n klein kweekkasje voor binnen. Maar het zaad in de opbergboxen, met deksel erop, ontkiemde sneller en beter dan het zaad in het kweekkasje.

Als de geodome af is, zal ik een timelapse van de bouw op de site plaatsen.

Gerelateerde artikelen

De kas, het tweede jaar Vanwege de grote opbrengsten vorig jaar uit de kas, dit jaar iets minder zaadjes voorgezaaid. Helaas is hier heel laat nog een flinke nachtvorst ge...
Groeizaam weer Na die warme dagen van de afgelopen tijd is alles flink uit gaan lopen. Zowel buiten, in de vorig jaar aangelegde bostuin, als in de kas. Met dat warm...
Voorkiemen De bestelling voor nieuw zaad is de deur uit. Echter de levering kan nog wel enige tijd duren. Is niet erg, het meeste hoeft nog niet gezaaid te worde...
Help, slakken! Alle moestuin plantjes doen het nu goed. En dat is lekker eten voor (naakt)slakken. In de kas werden al een tijdje hapjes genomen van de jonge plantje...