Uitbreiding van de veestapel
4 februari 2016
0

Om de een of andere reden is het met zoveel ruimte erg verleidelijk om meer (verschillende) beesten te houden. Katten, kippen en schaapjes. Voor wat meer variatie in de eieren, hebben we grote en kleine kippen. En we hebben veel kippen. Want er verdwijnt ook nog weleens wat. Meestal is dan een buizerd of havik wezen snacken. kwartelsOp een gegeven moment komen er kwartels bij. In het legseizoen zijn dit heel goede leggers. En je kunt er best veel houden op weinig ruimte. Het overschot aan eitjes verkoop ik aan plattelandsrestaurant Op de deel. Hier staan de kwarteleieren op de kaart.

Parelhoenders komen er ook bij. Maar niet zonder slag of stoot. Het lawaai dat ze zouden maken is een twistpunt. Er van uitgaande dat ze alleen lawaai maken als er wat aan de hand is (gevaar dreigt), mogen ze toch komen. Je hebt er eigenlijk geen omkijken naar: ze slapen heeeeel hoog in een boom, scharrelen in een wijde omtrek hun voedsel bij elkaar (ook vele ongewenste insecten), en slaan dus af en toe alarm als er iets is (en als er niets is). Alleen die eieren... die verstoppen ze zo goed, dat ik ze niet terugvind of veel te laat, of ze komen met twee pootjes tevoorschijn.

Helaas hebben we de laatste tijd last van een steenmarter. Die heeft al vele kippen en parelhoenders te grazen genomen. Daarom lopen de nieuwe kippen even niet meer los en hoop ik dat de resterende parelhoenders gespaard blijven.

parelhoendersTenslotte komen er nog ganzen bij. Tamme waakganzen. We hebben geen hond, dus de ganzen houden ons op de hoogte van wat er op het erf gebeurt. Als kuikens hebben we ze in huis gehad en ze zijn goed vertrouwd met ons. Wanneer ze zin hebben gakken ze en als ze zitten te broeden heel veel. Helaas hebben we drie vrouwtjes, dus er wordt wat afgebroed in het voorjaar. De ganzen mogen ook af en toe loslopen. Dan kunnen ze pootje baden in de regenplassen en slakken vangen in de tuin.

Geef een reactie