Mulchen, mulchen, mulchen
5 februari 2016
0

Als met name de phacelia is uitgebloeid, slinkt het volume van de planten flink. En bij stevige windvlagen waaien grote stukken plat. Tijd om te gaan mulchen. Met karton, opgehaald bij de fietsenwinkel en op school, bedek ik de bodem rondom de vaste planten. Daaroverheen gaan de groenbemesters en mooie humus die in een greppeltje lag. Beetje bij beetje doe ik zo het hele perceel. Maar een dikke laag mulch wordt het zo niet. Bovendien zien de kippen kans om het inmiddels natte karton stuk te trekken... Er moet meer mulch komen.

Ik fiets dagelijks langs een stinkende nertsenboerderij en zie daar een flinke bult strooisel liggen. Met gemengde gevoelens spreek ik de eigenaar aan. Wat het strooisel voor materiaal is (verhakseld stro uit de hokken, zonder mest), en of dit ook stinkt (nee hoor, dat is de mest die je ruikt). Zou ik wat voor in de tuin mogen gebruiken ( ja hoor, hoeveel wil je? ik breng het straks wel langs). Met nog steeds gemengde gevoelens rijd ik naar huis.

IMG_20150910_162102 hardwerkenNog geen twee uur later wordt het strooisel gebracht en gestort. Of ik niet nog zo'n lading wil. Eigenlijk wil ik eerst kijken hoe dit bevalt, maar alles stond nu klaar om de aanhanger te beladen, en dit was te weinig voor het hele perceel. Dus een half uurtje later komt er nog zo'n lading. Ik heb er intussen wel al een beetje spijt van, want het spul stinkt toch wel (heel erg). En morgen komen er gasten in het vakantiehuisje. De bult ligt er echt naast.

Anderhalve dag werk ik me in het zweet om die hele bult weg te werken. Als het eenmaal is verspreid, kan de stank sneller verdwijnen. Dit duurt uiteindelijk wel een week of twee. Maar alles is mooi bedekt. Als het blad van de bomen valt in de herfst, kan dat er ook nog overheen.

Geef een reactie