Nieuwe kennis opdoen
24 januari 2016
0

In de jaren dat we hier wonen en ik bezig ben met de tuin (overigens heerlijk om te doen), kom ik in aanraking met permacultuur. Via internet en documentaires word ik steeds enthousiaster en wil er zelf mee aan de slag gaan. Maar ga ik dan de insectentuin opofferen, of een klein stukje nog aan te pakken noordkant van de tuin? De eerste optie valt af, want de insectentuin doet het heel goed met natuurlijk tuinieren. Bovendien staan er inmiddels verschillende lekkere bloemen tussen die we ook al flink aan het eten zijn. De tweede optie gaat om een heel klein stukje grond waarop dan flink fysieke arbeid verricht moet worden om grote struiken weg te krijgen.

En dan blijkt dat het kleine weitje met schommel, waar de schaapjes in eerste instantie stonden, overwoekerd raakt met hondsdraf (ik dacht eerst aan draad ereprijs). En de schapen eten geen hondsdraf. De hondsdraf verdrukt het gras. Ik heb geprobeerd de hondsdraf met de hand te verwijderen, maar dit blijkt onmogelijk. Het weitje is dus afgeschreven als wei voor de schapen en de kinderen schommelen bijna nooit. Zelf hebben we op andere plekken ook al genoeg hondsdraf om van te oogsten.

PorkyaanhetwerkDit lijkt mij een geschikt stukje grond om met permacultuur aan de gang te gaan. Ik ga me inlezen, het perceel observeren (het gaat om ongeveer 200 m2), informatie verzamelen en een schets maken. In het najaar van 2014 komt het varkentje van de buren, Porky, alvast het weitje loswroeten en zijn we gestart met de aanleg van een voedselbosje.

Dit eerste project is vooral om te leren en uit te proberen. Er komt namelijk nog meer grond in aanmerking om voedsel te produceren.

Geef een reactie