De moestuin
7 november 2015
0

In de eerste winter ook tijd gehad om mij in het moestuinieren te verdiepen. Voor de verhuizing was ik al bij een echte moestuinier langs geweest. En wat mij toen vooral opviel was dat het veel werk was en dat de opbrengsten erg groot waren. Er kwamen, zeg maar, te veel stuks van alle gewassen van het land. Dus er werd flink uitgedeeld. Voor mij, met kleine kinderen om mij heen, heel veel tijd had ik niet en ik had ook geen behoefte aan heel veel stuks van de gewassen. Want hier in de omgeving heeft iedereen zelf al overvloedige hoeveelheden van z'n moestuin.

Dat had mij kunnen besluiten om niet met een moestuin te beginnen, immers iedereen deelt uit en het eten zou zomaar naar mij toe kunnen komen. Maar wat is er nou leuker dan zelf te zaaien? De plantjes te zien groeien? En na een paar weken te oogsten om er een maaltijd van te bereiden? Of om tijdens de lunch buiten wat verse blaadjes sla te plukken en die op een boterham te doen? Dus die moestuin moet er komen. Maar ervaring had ik niet.

IMG_4004Op google gaan zoeken hoe je een moestuin moet aanleggen en zo kwam ik al gauw terecht bij de makkelijke moestuin. Een moestuin in een bak, verdeeld in vakjes, alleen maar zaaien wat je eet. En alles door elkaar. Geen gedoe met rotatie-schema's, combinaties. Dat gaat het worden.

Van steigerhout maken we zes bakken, van cv-buizen worden klimrekken gemaakt. Vulling erin en zaaien maar. Makkelijker kan niet. En omdat ik weet hoe de zaadjes in de vakken zitten, gaat het onkruid wieden heel snel, voor zover het er al is. Die eerste zomer wordt er heel wat snijbiet, sla, wortel, peulen, kruiden en prei geoogst.

Geef een reactie