Mijn handen jeuken
27 januari 2017
0

Mijn handen jeuken. Niet omdat ik sta te popelen om te zaaien, maar van de kou. Winterhanden en wintertenen. Nee, ik kan niet zo genieten van een koude winter. Maar de nieuwe bestelling zaaigoed voor dit jaar is binnen en over een paar weken ga ik aan de slag.Het einde van de koude periode is in zicht, maar het kan natuurlijk nog een keer koud worden. Ik heb nog geen haast met voorzaaien. Is ook niet nodig, want de kas deed zijn werk het afgelopen jaar zo goed, dat ik er alle vertrouwen in heb, dat dat dit jaar ook weer helemaal goed zit.

Voor in de kas dit jaar: minder tomaten (worden veel te groot), veel meer pepers, paprika's en natuurlijk weer aubergines. Het leuke van zelf voedsel verbouwen is dat je niet gebonden bent aan het bekende aanbod uit de winkel. Nee, de zaadhandelaren hebben een veel groter aanbod. Zo heb ik onder andere vreemd gevormde courgettes uitgezocht, een wandelstok kool (tot 2 meter hoog), een grootbladige amsoi en vrolijk gekleurde pepers en wortelen. Deze keer ook beter rekening gehouden met de opbrengsten in het najaar en de winter (kolen, andijvie).

Het zaad dat ik eind november nog in de kas had gezaaid, wil nog niet echt. Alleen de veldsla is nu ontkiemd. Ik had de pech dat het na het zaaien ging vriezen en dat dit zo doorging tot nu. Misschien komt de rest binnenkort nog op. Dan hebben we de sla en spinazie in de winter gemist, maar hebben we vroeg in het voorjaar al wat lekkers uit de tuin. Verder is het nu wachten tot de bodem is ontdooid, dan kan ik nog her en der verschillende knolletjes oogsten en de bedden weer klaarmaken voor gebruik.

Gerelateerde artikelen

Nieuw bouwwerk Tussen de knollen die ik heb besteld, blijken een aantal rappe klimmers te zitten. Ik had ze binnen in een potje geplant en ze gingen heel hard de luc...
Groenten in overvloed Niet alles was een succes in de tuin dit jaar. En ik hoor dit ook van andere moestuinders. Het voorjaar was koud, daarna was het erg nat. Het nieuw aa...
De teeltbedden uitzetten Een stuk grond van ongeveer 15 bij 15 meter heb ik de afgelopen herfst en winter gemulched. De varkentjes hebben dit stuk grond omgewroet en de kippen...
Help, slakken! Alle moestuin plantjes doen het nu goed. En dat is lekker eten voor (naakt)slakken. In de kas werden al een tijdje hapjes genomen van de jonge plantje...

Geef een reactie