Tijd om te mulchen
12 november 2016
0

Het is herfst. Tijd om te mulchen. Ik wil dit najaar voor de kas 200 m2 grond mulchen en aanplanten. Mulchen is het bedekken van de bodem met organisch materiaal, bijvoorbeeld blad, houtsnippers, stro, compost. Door de kale bodem te bedekken, wordt onkruid onderdrukt en de bodem en het bodemleven verrijkt met nuttige voedingsstoffen en humus. September was een goede maand voor de fietsenwinkel in het dorp. 7 Fietsdozen per week kon ik meenemen naar huis, voor mij de onderste laag van de mulch. De nertsenboerderij had in oktober voor de laatste keer dit jaar mooi stro. Drie karren vol werden afgeleverd. Dus aan de slag met karton en stro.

mulchen stroBegin november is het stro bijna op, maar ik heb nog karton liggen en moet ook nog wat vierkante meters bedekken. Er ligt al aardig wat blad in de tuin, dus dat wordt ook gelijk verwerkt. Maar genoeg is het niet.

De gemeente is in en om het dorp flink aan het snoeien en wanneer ik de versnipperaar zie, vraag ik of ze een kar vol houtsnippers willen afleveren. Drie uur later staan ze al voor de deur. En over een paar maanden wilden ze nog wel een keer een kar afleveren. Helemaal goed! De laatste vierkante meters zal ik de komende twee weken gaan mulchen.

Deze week moet ik ook een lijstje maken met (schaduwminnende) eetbare planten die in de gemulchte grond gaan. In november kunnen de nieuwe planten dan nog de grond in. Zelf heb ik nog wat stekplantjes van bessenstruiken staan, die komen als haag/afscheiding tussen het eenjarigen bed bij de kas en de rest.

Wat rest er dan nog voor dit stuk tuin? Nog ongeveer 150 m2 mulchen/aanplanten en het voltooien van de poel. Maar dat staat voor volgend jaar op de planning.

Gerelateerde artikelen

We gaan beginnen In het voorjaar van 2015 gaat het toch echt gebeuren: het kleine onkruidweitje wordt voedselbos. Er worden drie essen omgezaagd om meer licht te creƫr...
En dan wordt het groen Die maagdelijk zwarte aarde, met bijenmengselzaad, bevat natuurlijk meer zaad dan alleen datgene wat ik heb gezaaid... Na een week of twee komen de ee...
Vermeerderen, stekken Vorig jaar heb ik van
Er zit uitbreiding aan te komen Manlief is inmiddels ook laaiend enthousiast geworden, ook al vallen de opbrengsten het eerste jaar tegen. We besluiten om een deel van de grote schap...