Groenten in overvloed
11 september 2016
0

Niet alles was een succes in de tuin dit jaar. En ik hoor dit ook van andere moestuinders. Het voorjaar was koud, daarna was het erg nat. Het nieuw aangelegde stuk voor de kas, was door de aanhoudende, overvloedige neerslag ook heel lang veel te nat. Toch kunnen we veel groente en fruit oogsten. Super lekker.

De kas staat heel erg vol en is een goede leverancier van aubergines, paprika's, pepers en natuurlijk heel veel tomaten. Eigenlijk staat er te veel in. Waar in voorgaande jaren veel van de voorgezaaide plantjes kapot gingen, is het dit jaar heel goed gegaan. Op de nieuwe plek, in het raam in de woonkamer, voorzaaien. Verplanten in de kas. En pas eind mei, begin juni de plantjes naar buiten of in de kas. Bijna niks gesneuveld, dus van alles heel veel. Maar toen kwamen de slakken.

Buiten ging het af en toe nog mis, door genoemde slakken, nattigheid of kou. Sommige plantjes had ik al opgegeven, maar die gingen laat in de zomer toch weer goed groeien. Dit geeft hopelijk later nog weer wat oogst, als het een mooie nazomer en herfst worden. Wat echt tegen is gevallen, zijn de bonen, olijfkomkommer en courgettes. Heel weinig van kunnen oogsten, al komt het nu nog wel een beetje op gang.

spaghettipompoen ananaskers meloen tomaten paprika

 

 

 

 

 

 

De groenten waar we heel veel van hebben, verkoop ik aan plattelandsrestaurant Op de Deel. Zij werken graag met lokale producten. Onze kwarteleitjes gingen al elke week die kant op. Nu dus ook af en toe wat groenten. Ook de gasten van ons vakantiehuis het zwarte schaapje eten af en toe uit de tuin.

Wij blijven de komende tijd nog lekker uit de tuin eten. De appels en peren komen eraan. En de herfstframbozen. Aan de knollen in de grond wil ik nog even niet denken, want tegen de tijd dat we die kunnen oogsten is het buiten weer koud. Eerst nog even genieten van een mooie nazomer en herfst.

Geef een reactie