kas
Help, slakken!
7 juni 2016
0

Alle moestuin plantjes doen het nu goed. En dat is lekker eten voor (naakt)slakken. In de kas werden al een tijdje hapjes genomen van de jonge plantjes. Dus ben ik wel een keertje 's avonds met een zaklamp op jacht gegaan. Ik had toen welgeteld 6 slakken gevonden en verwijderd. En daarna werd er ook nog wel gesnoept van de plantjes.

In het najaar had ik in een ander deel van de tuin al heel veel slakkeneitjes gevonden en weggehaald. En bij het aanleggen van de kruidenspiraal vond ik heel veel huisjesslakken tussen de oude dakpannen. Die hebben de ganzen lekker opgepeuzeld. Ik dacht dat ik hiermee een voorsprong had op de slakken.

naaktslakken na regenbuiMaar toen kwam vorige week op een avond heel veel regen naar beneden, heel hard ook. Dus toen het eindelijk droog was, en nog net licht, liep ik de bostuin in om te kijken of niet alles plat geregend was. Nou, dat was niet zo. Maar het zag wel bruin van de naaktslakken. Echt niet normaal, zoveel als dat er waren. En omdat ik er makkelijk bij kon, heb ik maar een emmertje gehaald en ben ik ze gaan vangen. Ik denk dat ik wel 2 à 3 kilo naaktslakken te pakken had en 2 huisjesslakken.

De jonge loopeenden hebben een feestmaal gehad. Maar ik hoop dat ze spoedig zelf op jacht kunnen gaan in de bostuin, want daar heb ik ze voor: naaktslakken vangen. Zie ook deze eenden op wijngoed Stellenbosch.

Toch wil ik ook nog wat anders inzetten in de strijd tegen de slakken: nematoden. Die kan ik dan inzetten op de plekken waar de eenden niet kunnen komen. Er zijn nematoden die parasiteren op naaktslakken. En als je die toevoegt aan de bodem gaan ze op zoek naar de naaktslakken en die gaan dan dood. Deze nematoden, of aaltjes, kun je zelf kweken. En dat ben ik nu aan het proberen.

Ik heb wat naaktslakken gevangen en in een emmer gedaan. In die emmer doe je ook blaadjes als voer en een paar centimeter water. En dan een deksel met gaatjes erop om af te sluiten. Elke dag even doorroeren en af en toe nog wat groen erbij. Na twee weken zijn de slakken dood en zit het water vol met nematoden (zie website van The Telegraph). Dit water met nematoden giet je vervolgens over de bodem en ze gaan voor je aan de slag.

Over een week het water in de emmer even onder de microscoop bekijken. Dat wil ik eigenlijk ook nog steeds doen met de bodem uit de bostuin, het kleine bodemleven bekijken.

Wordt vervolgd!

Gerelateerde artikelen

Groenten in overvloed Niet alles was een succes in de tuin dit jaar. En ik hoor dit ook van andere moestuinders. Het voorjaar was koud, daarna was het erg nat. Het nieuw aa...
Eten uit de tuin Tijd om te oogsten. We hebben al heel wat uit de tuin gegeten. Veel sla, spinazie, snijbiet, peultjes, bloemetjes, rabarber en ook het kleinfruit begi...
Groeizaam weer Na die warme dagen van de afgelopen tijd is alles flink uit gaan lopen. Zowel buiten, in de vorig jaar aangelegde bostuin, als in de kas. Met dat warm...
De geodome kas wordt in gebruik genomen De kas is zo goed als af. Er moet nog 1 raampje in, misschien nog 1 extra. Dat maakt op dit moment niet zoveel uit. Dus staat de kas al aardig vol met...