kas
Voorkiemen
20 februari 2016
0

De bestelling voor nieuw zaad is de deur uit. Echter de levering kan nog wel enige tijd duren. Is niet erg, het meeste hoeft nog niet gezaaid te worden. Ik heb ook nog wat oud zaad liggen. Je kunt testen of het zaad nog goed is, door het voor te kiemen. En ik heb ook ergens gelezen dat je deze voorkiemers daarna nog prima kunt opkweken tot planten. Dus ik duik de doos met oud zaad in. Ik zoek planten die nu al onder glas bij 20 voorgezaaid kunnen worden. Ik heb nog liggen: pepers, paprika en aubergine. Ook de bosaardbei, die ik wel al nieuw in huis had gehaald, kan nu gezaaid worden. Al deze zaadjes ga ik voorkiemen. Per soort wikkel ik ze in vochtig keukenpapier en doe ze in een luchtdicht zakje, voorzien van datum en soortnaam. Dan een handdoek erover, want donker, en in de kunststof bakken die ik in het raam heb staan. En dan wachten. Dat kan zo maar een paar weken duren. Af en toe kijken wat er gebeurd en het papier vochtig houden.

voorgekiemdNa vier dagen zijn er bij de paprika al twee zaadjes ontkiemd. Deze zullen dan snel in een potje moeten.

Als dit werkt voor veel gewassen, dan scheelt dat behoorlijk wat ruimte. Uiteindelijk hoef je alleen maar de ontkiemde zaadjes te planten. Het ontkiemen op deze manier zou ook sneller gaan dan zaaien in grond. Ik ga het allemaal zien en ben heel benieuwd.

Geef een reactie