Er zit uitbreiding aan te komen
5 februari 2016
0

Manlief is inmiddels ook laaiend enthousiast geworden, ook al vallen de opbrengsten het eerste jaar tegen. We besluiten om een deel van de grote schapenwei ook "op te offeren" aan voedselbos of eetbare tuin. En omdat het relatief lang duurt voordat je flink kunt oogsten van vaste planten, zullen we eind van de zomer gelijk beginnen met de voorbereidingen. perenboomEr komen twee wroetende varkentjes die de graszoden gaan loswoelen. Er wordt een kippentraktor gebouwd. Hebben we eindelijk weer kippen en eieren, nadat de steenmarter alles heeft verorberd. De kippen mogen het onkruidzaad uit de losgewoelde aarde pikken.

En ik ga nog meer karton en mulchmateriaal regelen. Karton komt van school en de fietsenwinkel, lekker grote platen. In de omgeving is de gemeente flink aan het snoeien en versnipperen. Ik krijg het voor mekaar om een flinke lading houtsnippers thuis afgeleverd te krijgen.

Zo kan ik beetje bij beetje een stukje mulchen: kippentraktor verplaatsen, afdekken met karton en houtsnippers erover. Dit heeft dan een herfst en winter de tijd om deels te verteren. De houtsnippers lijken ideaal. De hoop die al een tijdje ligt, zit op een gegeven moment vol met schimmels. Een mooie toevoeging voor de bodem.

Ik hoop op deze manier een kwart van de wei van ongeveer 600 m2 voor het komende voorjaar klaar te hebben. Dit stuk wil ik in gebruik gaan nemen voor de teelt van eenjarige groenten, afgewisseld met vaste planten. Ook moet er een ruime geodome kas op komen te staan. Dan gaat het voorzaaien en opkweken van al die planten die in de eetbare tuin moeten komen ook beter dan afgelopen jaar. En dan kunnen er uiteraard ook planten in die het hier buiten net niet redden: tomaten, paprika, peper, aubergine, meloen.

Een eerste boompje is al geplant, laagstam stoofpeerboompje.

Gerelateerde artikelen

Van racebaan tot kruidenspiraal De kruidenspiraal, gemaakt met oude dakpannen. Wat een werk. Maar hij is af. De pannen staan en de aarde zit erin. Tijdens het inklinken werd de spira...
Tijd om te mulchen Het is herfst. Tijd om te mulchen. Ik wil dit najaar voor de kas 200 m2 grond mulchen en aanplanten. Mulchen is het bedekken van de bodem met organisc...
Nieuwe kennis opdoen In de jaren dat we hier wonen en ik bezig ben met de tuin (overigens heerlijk om te doen), kom ik in aanraking met permacultuur. Via internet en docum...
Veel bloemen in juni Doordat de nachten hier best lang koud zijn geweest, is het opkweken binnen en verplanten naar het voedselbos niet helemaal gelukt. Binnen stonden de ...