En dan wordt het groen
4 februari 2016
2

Die maagdelijk zwarte aarde, met bijenmengselzaad, bevat natuurlijk meer zaad dan alleen datgene wat ik heb gezaaid... Na een week of twee komen de eerste groene sprietjes op. Wat zal het zijn? Moet een paar dagen wachten en dan herken ik phacelia. Maar er komt meer op. Ik zie melde. Die zat niet in het zakje hoor! En daar komt iets op dat lijkt op japanse duizendknoop. O jee, het zal toch niet? aardperenIk heb er meteen al spijt van dat ik niet een klein stukje heb overgeslagen met zaaien. Dan had ik een referentievlak voor wat er met de aarde is meegekomen. Wel heb ik een stukje met alleen klaver ingezaaid, omdat op die plek een picknicktafel en hangmat moeten komen. Dan gebruik ik dit als referentie. Alles wat hier opkomt en geen klaver is, zat al in de grond en mag weg. Maar ja, ga maar eens ruim 200 m2 zwarte aarde wieden.

Tot overmaat van ramp gaat het ook nog heel hard waaien als de boer vlak daarvoor een voormalige maïsakker voor ons huis heeft ingezaaid met gras. Ik zie de stofwolken zo het erf en de tuin inwaaien. Zal het graszaad diep genoeg zitten, of is het meegewaaid? Een paar weken later verschijnen ook de eerste grassprieten. En gras wilden we toch echt niet erbij!

klimmersUiteindelijk komt alles goed, meestal, maar pfff wat een werk op deze manier: planten erbij die ik niet wil (en dan dus onkruid, al dat gras) en ik had ook wel de helft van het bijenmengsel kunnen zaaien, want de vaste planten die we in de tuin hebben gezet, willen natuurlijk ook licht en ruimte om te groeien. Nu moest ik steeds al die snelgroeiende groenbemesters tijdig weghalen (was dan wel weer nuttige mulch).

Geef een reactie

2 comments

 1. Hoi Milou ,
  Vanmorgen waren je vader en moeder hier en ze attendeerde mij, vol trots, op jouw mooie site.
  Nu heb ik dus inderdaad een uurtje zitten genieten en ben jaloers op je mooie kas, geweldig!
  Alleen vraag ik me af waarvoor je die karton gebruikt, is dat een manier om de grond af te dekken en minder onkruid te krijgen?
  Leuk om al je werkzaamheden zo een beetje te volgen en zeker een hele mooie site.
  Van die aardappelsoorten die jij noemt heb ik nog nooit gehoord en de erwtenstruik is mij ook niet bekend. Heb je daar ook een latijnse naam van?
  Wat permacultuur precies inhoudt is me ook niet helemaal duidelijk, maar dat ga ik googelen
  Ik wens je super veel succes met je kas en vooral veel zaai-stek en tuinplezier.
  Groetjes
  Ivon

  1. Dag Ivon,
   Leuk dat je de site hebt bekeken. Ben ermee begonnen, omdat ik zelf het overzicht begon te verliezen. Nu kan ik hier alles kwijt en kan ik anderen misschien ook nog inspireren.
   Het karton is inderdaad tegen onkruid. Het is een onderdeel van sheetmulching, laagjes mulchen. Eerst karton en er boven op ander organisch materiaal. Ik heb houtsnippers van de gemeente en verhakseld stro en blad. En straks ook het groen van de tuin. Maar zonder karton (dat overigens gewoon vergaat) heb je een veel dikkere laag strooisel nodig. Dus zolang de bodem niet bedekt is met bodembedekkers, blijf ik mulchen. Ik hoop alleen dat het karton eenmalig is, want dit tussen bestaande planten leggen is erg bewerkelijk. Ik zie in het stuk van vorig jaar nu beduidend minder onkruid opkomen.
   Wat betreft de latijnse namen, ik heb ook een pagina plantenlijst gemaakt. Hier staan alle planten in met NL en LA naam en wanneer je wat kunt oogsten.
   In de kas, waar ik super blij mee ben, groeit alles heel goed. Het wachten is nu op warmer weer, zodat het meeste naar buiten kan. De plantjes worden wat groot voor de potjes.
   Een nederlandse site om meer over permacultuur te weten te komen is Permacultuur Nederland.