We gaan beginnen
27 januari 2016
0

In het voorjaar van 2015 gaat het toch echt gebeuren: het kleine onkruidweitje wordt voedselbos. Er worden drie essen omgezaagd om meer licht te creëren. Eentje wordt onderaan omgezaagd, de andere twee op twee meter hoogte. Een van de twee hoge stammen wordt voorzien van klimgaten voor de kinderen, aan de andere kan nog een hangmat worden opgehangen. Een deel van het perceel bedekken we met krant en karton, tegen het onkruid. Helaas hebben we te weinig verzameld. Maar er komt toch nog een laag nieuwe aarde overheen dus... IMG_20150409_191313Na een dag aarde verspreiden en gladharken, gaan we de paden belopen. Daarna strooien we stro over de paden, tegen het onkruid en voor de zichtbaarheid. Als het al bijna donker is, ga ik over het hele perceel nog een bijenmengsel zaaien. Dit mengsel, een Tubinger bijenmengsel, bleek voornamelijk uit groenbemesters te bestaan. Dus komen er straks èn veel bijen op af èn ik heb goede mulch voor de nieuwe tuin.

En dan is het wachten op de eerste kiemplantjes. Gelukkig kan ik ondertussen nog andere dingen doen... Aardperen van elders in de tuin, in het nieuwe voedselbos poten. Zo ook smeerwortel; stukken wortel van planten uit de insectentuin plant ik op verschillende plekken in het voedselbos. Smeerwortel is een prima plant om mee te mulchen. Ik heb rabarber ergens staan waar die het niet zo goed doet. Dus ik scheur de planten en zet ze verspreid neer in het voedselbos. En we gaan een ochtend planten shoppen. Een kwekerij in de buurt bleek gespecialiseerd te zijn in voedselbos planten, kwekerij Arborealis. De bedoeling is om van mijn boodschappenlijstje steeds 1 plant per soort te kopen. Deze zet ik in het voedselbos. En dan wil ik door middel van stekken/scheuren/zaad oogsten (en misschien ooit enten?) deze planten vermeerderen om zo uiteindelijk toch tot een flinke oogst te gaan komen, tegen geringe kosten.

ontwerpAlle planten, 24 stuks, krijgen een plekje in het voedselbos. Hopelijk in één keer op de juiste plek. Het kladje is het ontwerp. Er stonden al appelbomen, hazelaars, vlier en hop in het voedselbos. We hebben onder andere verschillende bessen struiken gekocht, kweepeer, mispel, erwtenstruik, kiwi en kruipende braam. En terwijl we nog steeds wachten op ontkiemende bijen plantjes, zaai ik ook nog vaste groentes voor. Deze planten moeten straks de open plekken gaan bedekken. Denk hierbij aan kardoen, asperge, doorlevende spinazie, zeekool, venkel.

Geef een reactie